Tak o tomto zvieratku už bolo povedané veľa a všetko o ňom aj vieme. Napriek tomu existuje množstvo mýtov, ktorým ľudia veria. Rozhodol som sa preto napísať článok, raz a navždy si ujasniť, čo je pravda a čo nie.

     V prvom rade kliešť nie je hmyz. Je príbuzným pavúkov, čo znamená, že nevie lietať. A keď už sme pri pohyboch, tak ani skákať.

     Preto druhý mýtus, že na vás čaká na strome a keď sa priblížite zoskočí, je takisto nezmysel. Kliešte žijú v prvom rade v tráve a lístí. Potrebujú vlhké miesto a toho na konároch veľa nemajú. Keď vás zaregistruje svojimi receptormi (Hellerove telieska), našteluje sa a pri kontakte zachytí. Takže neskáče zo stromu. Najviac kliešťov chytíte práve v tráve a v lístí. Krmeľce, kde je seno a pohybuje sa veľa zveri, nevynímajúc.

     Človek nie je zaujímavý pre kliešťa. Dokonca sa dá povedať, že sme pre neho škodná. Totižto sme jediný tvor, ktorý ho dokáže vyhľadať, identifikovať a zlikvidovať. To sa mu veru nepáči. Človek ho navyše odvlečie do civilizácie, kde iné kliešte nie sú. V mestách je veľmi málo iných hostiteľov. Potom sa nemôže ani vyvíjať (prechádza tromi štádiami a každé potrebuje krv) a ani v dospelosti rozmnožovať. Preto sme pre neho veľmi zlý zdroj krvi. Napriek tomu to z nevedomosti robí. Verte, ak by sa špecializoval na ľudí, tak by to vypadalo úplne inak.

     Štvrtý mýtus je, ak vás kliešť napadne, okamžite môžete ochorieť. Najčastejšie na encefalitídu a boreliózu. Áno, ochorieť môžete, no pravdepodobnosť nákazy, pokiaľ kliešťa vyberiete čo najskôr, je tak nízka, že to ani nestojí za reč. V podstate do jedného dňa od uhryznutia ste v bezpečí. Navyše musí byť nakazený aj samotný kliešť. Poznám aj ja vo svojom okolí ľudí s boreliózou a vôbec im nezávidím. Ale nemôžeme sa baviť ani o stotine percenta nakazenia, preto ochorenie je na počet útokov zanedbateľné. Ak sa bojíte chorôb, moje odporúčanie je jednoduché. Vypnite v prvom rade televízor a v druhom si zistite o nich čo najviac informácií. Nedajte sa médiami strašiť. Píšem to preto, lebo aj strach z medveďov a iných zvierat je neoprávnený, bohužiaľ podporovaný médiami a ľuďmi, čo o tom nič nevedia. Ale poďme ďalej.

     Keď sa už prichytí, tak sa doslova zacementuje, čo znamená, že si okolo seba vytvorí vrstvičku akéhosi lepidla. Dávať na neho olej alebo mastičky, aby ste ho zadusili a následne ľahšie vybrali, je zbytočná a navyše nebezpečná robota. Pri dusení môže vyvrhnúť do vášho tela zmienené patogény. Keď ho budete vyberať, tak vás snažne prosím, neotáčajte ním. To, čím je prichytený, sa nazýva hypostóm a ten nemá závit. Chyťte ho čo najbližšie pri koži (najlepšie pinzetou) a vytiahnite priamo von. Točením ho môžete rozdeliť na dve časti. Šanca následne vytiahnuť ten zvyšok bez poškodenia kože, je malá. Už len zopakujem, akoukoľvek smrťou a dráždením sa môže stať, že vyvrhne obsah žalúdka do vášho krvného riečišťa. Tým aj neželané choroby.

     To najjednoduchšie, ako sa zbaviť kliešťov je ich k sebe nepustiť. V článku Recepty je návod na výrobu lektvaru, ktorý je vysoko účinný a kliešte sa ho doslova boja. Naši predkovia to mali už dávno vymyslené a používali ho odjakživa. Po príchode domov z lesa sa osprchujte a už len tým ich môžete dať zo seba, ak sa ešte nestihli prichytiť. A nakoniec sa dobre poobzerajte po tele. Ak ste v prírode, nehanbite sa povedať kamošovi, nech vám prezrie chrbát. Veľmi dobrou pomôckou je zrkadielko.

     Nie je nutné sa ich báť. Povedomie a neznalosť o týchto pavúkovcoch a mýty v nás vytvárajú strach. Keď ich spoznáte, dokážete sa im úspešne brániť. Na suchej lúke ich len tak ľahko nestretnete a na druhú stranu, neodpočívajte na zvieracích chodníkoch. Levanduľa, fenikel obsahujú látky, ktoré im vadia. Takto znížite možnosť útoku a v pokoji si budete užívať krásu lesov. Príroda vie byť krutá rôznymi spôsobmi, ale v skutočnosti je iba rozmanitá a my sme pohodlní. Preto sa naučte rozpoznať „hrozby“ a spoznávajte svet okolo seba.

Ešte zopár zaujímavostí:

– Na svete existuje viac ako 900 druhov. Väčšina z nich sa špecializujú na jednotlivé zvieratá.

– Žijú všade na svete okrem Antarktídy a vo veľmi suchých oblastiach.

– U nás je najrozšírenejší kliešť obyčajný a ten je pre človeka najnebezpečnejší. Máme len 6 druhov, ktoré žijú v trávach a väčšinou ich aj tak zaujímajú hospodárske zvieratá. Napr. jeden z nich dostal meno piják stepný.

– Niektoré druhy žijú so svojou chodiacou potravou v ich hniezdach a norách. Takže nemusia čakať, či náhodou niekto pôjde okolo. Hostiteľ sa pravidelne sám vráti.

– Iné zase behajú z jari po snehu a zvládnu aj teplotu -5 ° C v plnej aktivite. Ten náš ožíva až pri plus sedem.

– Kliešť obyčajný môže mať aj 4000 vajíčok v jednom vrhu. Z nich sa po približne mesiaci vyliahnu larvy. Do dospelosti obvykle prežije len jeden rozmnožovania schopný pár.

– Náš kliešť sa musí najprv nakaziť sám a až potom môže prenášať choroby. Tým sa možnosť nákazy na človeka ešte viac zmenšuje.

     Kamarát mi raz povedal, že aj kliešť je len tvor Boží. Nuž asi áno, ale ja osobne nemusím stretnúť za svoj život každého. A vôbec nie viackrát.