Otázka za všetky drobné a odpoveď za milión. Čo máte po ruke, s tým ho zapáľte. Máte firesteel, je to paráda. Máte bowdrill, je to umenie. Máte zápalky, je to klasika. Máte kondóm alebo plastovú fľašu, tak je to náhoda a keď máte zapaľovač, tak je to trápne. Ha ha ha. Nieee, robím si srandu. Predsa je úplne jedno, ako ten oheň zapálite, hlavne nech to horí. Každý z vás má určite svoj obľúbený spôsob, čím a ako podpáliť konáriky na vatru alebo varič. A tak to má byť, dôležitý je iba výsledok. Na spôsobe skutočne nezáleží.

     Keď si zapnete youtube zistíte, že toto je medzi videami neskutočný fenomén. Nájdete tam všetky možné spôsoby. Ja som pomerne zvedavý človek a snažil som sa ich všetky vyskúšať (tie čo som nepoznal). Pri niektorých sa mi darilo viac, pri iných zas menej. Kedysi dávno, v mojich začiatkoch som používal výhradne zápalky. Boli obalené parafínom. Teraz mám firesteel na plynový varič. A mojím hlavným favoritom je obyčajný zapaľovač, ktorý nosím stále vo vrecku. Napriek tomu si niekedy aj ja odskúšam, či som iné spôsoby nezabudol a napr. oprášim stredoveké kresadlo s pazúrikom. Najviac som ale spokojný s obyčajným zapaľovačom.

     Obdobne je to aj s podpaľom (práchnom). Niekto má rád prírodne veci (brezovú kôru, živicu, suchú trávu a pod.), ďalší zase kúpené “špeciáli“ (napr. hobliny napustené ropnou gebuzinou alebo Pepo) a iný si rád vyrába svoj vlastný (charcloth, papier namočený v parafíne atď). Každému podľa chuti. Ja používam poväčšine to, čo mi cesta prinesie alebo čo mám práve v batohu. Taký mastný papier od slaniny je super.

     Účel svätí prostriedky. V tomto prípade je heslo pravdivé. Určite odporúčam každému skúsiť rôzne spôsoby, zakladania ohňa. Možno to bude na prvýkrát ťažké, ale ten pocit, keď sa vám to podarí, je na nezaplatenie. Navyše mať znalosti aj v tejto oblasti ako, kedy a čím zapáliť oheň je veľká pomoc, ktorá sa môže zísť práve, keď to nebudete čakať. Techník je naozaj veľa a návodov ešte viac. Skúšajte, určite to stojí za námahu.

     Na záver jeden starý zálesácky trik. Vlhké zápalky najlepšie vysušíte tak, že si ich dáte do vlasov. Howgh!