V prvej časti som popísal uzly, ktoré používam najčastejšie. Ako a kde ich použiť vždy záleží na situácii. Nežijem stále v lese, ale (bohužiaľ) aj v civilizácii. A život nám prináša rôzne chvíle kedy treba niečo priviazať alebo ukončiť uzlom. No aj samotné uskladnenie špagátu (a nielen jeho) nám môže uľahčiť prácu. V tomto článku pridám teda ďalšie uzly a aj ich priame využitie. A pozrieme sa čo so špagátom keď ho práve nepotrebujeme a chceme si ho pripraviť na použitie do budúcna.

     1. Poznáte ten pocit, keď rozmotávate šnúru a ona sa sama do seba zauzlí? Ak má väčšiu dĺžku, tak je to des. Ako naschvál sa uzly robia vždy v strede. Ťahaním sa pre istotu ešte viac stiahnu. Potom sa s tým človek trápi a po istej chvíli štartujú nervy. Na to ako sa tejto nepríjemnosti vyhnúť, existuje finta. Číslo 8 to celé rieši. Skúste zmotať špagát tak, ako je to ukázané na obrázku. Keď ho takto uprataný budete chcieť rozmotať, tak sa vám nikdy nedošmrchlá.

   

 2. Toto možno do lesa až tak úplne nepatrí, ale ľudia často nosia na túry aj powerbanky. Takto zmotávam kábel. Drôt nechcete lámať, aby sa nepoškodil a pridávať špagátik alebo sťahovaciu pásku, či gumičku nepotrebujete. Funguje to na čokoľvek, čo je pevnejšie alebo hrubšie aj na konáre. Len namotajte očká na seba a potom zvyšok kábla prepleťte, zvonku dnu a zas von.

 

     3. Ak nepoznáte žiadny uzol, alebo máte od zimy skrehnuté prsty a potrebujete paracord našponovať, tak ho omotajte niekoľkokrát okolo stromu a voľný koniec len preveste na napnutý špagát. Takto uviazaný bude držať vzhľadom na svoju šírku a materiál, z ktorého je vyrobený. Čím je kôra stromu drsnejšia tým lepšie.

 

     4. Teraz taká špecialitka. V podstate sú to putá, ale využitie môžu mať aj inde. Vytvorte Prusíkov uzol a voľné konce cez neho prevlečte. Len jedna drobnosť k tomuto. S hrubšou šnúrou to veľmi nefunguje.

 

 

     5. Padáková šnúra je naozaj skvelá vec a týmto vynálezom si dokážete pomôcť pri balení alebo priviazaní vecí o batoh.

 

     Ako som už písal v prvom článku, skúšajte a uvidíte sami, nakoľko a ktoré sú pre vás užitočné.