Mnoho ľudí má aj v dnešnej dobe odpor k Číne a čínskym výrobkom. Proste šmejdy. Aliexpress je zásielková služba, ktorú pozná hádam každý. Lacné výrobky rôznej kvality. Dokonca produkty, ktoré sa predávajú v obrovskom množstve aj v našich e-shopoch, pochádzajú z Aliexpressu. Práve aj o to ide. Máte čas, neponáhľate sa, chcete ušetriť? Odpoveď je ľahká: vyskúšajte ho. V tomto článku vám predstavím pár vecí, ktoré som si kúpil a aké mám s nimi skúsenosti.

 

1. Pršiplášť

     Štandardná veľkosť, vyhovujúci materiál. Aj vnútorný poter. Mám rád univerzálne veci, a preto ho využívam aj ako podritník, keď nie som práve v pohybe, ale aj ako prístrešok. Mám ho od jesene minulého roka. Je so mnou v lese stále a nič sa mu doposiaľ nestalo, je plne funkčný. Niektorí ľudia vás budú odrádzať od kúpy takýchto vecí a pri pršiplášti som počul argument, že sa vám (taký lacný) potrhá, ak pôjdete cez húštinu a kríky, keďže materiál je tenký. Nooo, na toto môžem povedať len: „Prečo by som to robil?“ Nebojím sa urobiť viac krokov navyše, aby som takýto kus prírody obišiel.

     Vylepšil som ho a pridal niekoľko kovových očiek do rohov. Dôvod je, myslím, jasný. Cena bola 9 € za pršiplášť a 4 € za kovové krúžky. Za mňa úplná spokojnosť.

 

 

 

2. Varič

     Pohodlnosť, ktorá ide asi s vekom, ma priviedla kúpiť si turistický varič na plyn. Prišiel po troch týždňoch a keďže som o takýchto veciach nemal ani páru, tak som nacupital do „outdoor“ obchodu. Nebol som si istý závitom ani tesnosťou ventilu. A prevedenie? …nič moc. Jedno ramienko je trochu krivé a druhé je viac voľnejšie, ako by malo byť. Nakoniec som kúpil kartušu s plynom. Túto sadu používam na varenie pri každej dopredu naplánovanej lenivosti. Tie drobné vady nijako neovplyvňujú funkčnosť ani bezpečnosť. Mimochodom, úplne rovnaký som videl predávať za 17 €, mňa stál 6 €. Za mňa 3,5 hviezdičky. Po nejakom čase som kupoval ďalší, ale nie pre mňa a ten je bez chybný.

 

3. Karabínky

     Aby som len nechválil, tak teraz skritizujem. Tieto karabínky nestoja v podstate za nič. Naozaj tu cena určila kvalitu a tak to aj vyzerá. 60 centov za tri kusy. No nekúp to! Niežeby tá najviac používaná nebola doteraz funkčná, ale… veľké ALE. Očakával som väčší odpor pri otváraní. Sú vyrobené z mäkšieho drôtu a ramienka radi vyskakujú z otvorov v tele. Musel som ich často naprávať. Vzhľadom na ich kvalitu nemám pre ne žiadne využitie. Toť vše a osobne tento konkrétny výrobok neodporúčam. Nespoľahlivý.

 

4. Paracord

     Dávnejšie som zvykol kupovať americký originál, prestal som. Čínsky je síce mäkkší, ale to je jediný rozdiel v kvalite. Vešať sa naň nebudem, alebo, nedajbože na ňom zlaňovať. Ako špagát je postačujúci a za nízku cenu si ho naozaj môžete nakúpiť veľa. Kto pracuje s paracordom z Číny, vie o čom píšem. Plná spokojnosť s odporúčaním. Cena bola 7 € za 4 mm/30 metrov.

 

 

5. Lupa

     Tak toto je vec. My postarší to máme so zrakom tak kadejako. Ja osobne nevidím všetko malinké. Používam často mapy a poznáte ich, málo miesta pre všetko, a preto sú písmenka krpaté. Lupa je z plastu a ja ju nosím v obale na telefón. Je vo veľkosti kreditnej karty a zväčšuje 3 krát, čo je pre mňa viac ako dostačujúce. Prvá, ktorá mi prišla, bola poškodená, zohnutá v polovici. Kúpil som si teda ďalšiu a tá je OK. Cenovo sa pohybujú okolo 1 € za kus. Palec hore. Dá sa ňou aj zapáliť oheň (marec, 15 °C).


Tento vyrobila firma RIMIX. Tá biela čiara od nápisu smerom nahor je práve to prelomenie. Najskôr vznikla nešetrným zaobchádzaním kuriérom.

 

6. LED svetlo na USB

     Čo k tomuto povedať? Dobrá pomôcka a zbytočnosť zároveň. Aby sme si rozumeli, píšem o svojich skúsenostiach. Viem si predstaviť využitie niekde v stane, pri prespávaní a pod. Osobne to nevyužívam, preto neviem, koľko hodín vydrží svietiť. Zatiaľ je plne funkčná, dá sa pevne napichnúť do powerbanky a svieti výdatne. Môžete si vybrať dokonca počet samotných LED svetielok na platforme a tým aj množstvo svetla. Tento kúsok stál 1 € . Aby sme sa v lese videli je dostačujúce. Nehodnotím.

 

7. Plastová nádoba na vodu

     Ak má tento typ nádoby nejaký názov, tak ja ho nepoznám. Funkčnosť je výborná. Voda sa vám minie, fľašu zrolujete a strčíte, kam treba. Šetrí miesto v batohu, čo oceňujem. Žiadny problém s používaním a výdržou. Jedna malinká chybička tu predsa len je. Ono totižto aziati majú všetko malé a aj mierky. Na stránke bolo napísané 500 ml. Na fľaši je 16 oz, čo je 475 ml, ale v skutočnosti má 4 a ½ deci. Treba s takouto kulehou rátať. Napriek tomu za mňa maximálna spokojnosť. Cena 1 €.


     Keď do takejto nádoby nalejete vodu, tak sa len samotným tlakom vody úplne nenaplní. Fúknite do nej, roztiahne sa a ešte tam nejaké mililitre zmestíte.

 

8. Batoh

     Skôr by som ho nazval batôžtek. Taká taštička cez ramená. Nosievam ho len na prechádzky, keď mi stačí voda, jabĺčko a vecičky na kávu. Nič iné sa tam už nezmestí. Veľkosť je vraj 10 l. Pár krát som ho skúsil preťažiť a vydržal. Bál som sa hlavne o uchytenie popruhov, ale zbytočne. Celý je z látky cordura a napodiv, zipsy sú stále funkčné. Na fotke vidno môj upgrade, z boku som našil pásky a vytvoril Mole systém. Používam ho dva roky a som spokojný. Cena bola 12 €.

 

 

9. Popruh na zavesenie batohu

     Tu nie je čo dodať. Je v bočnom vrecku vyššie popísaného batohu a párkrát som ho využil aj iným spôsobom, ako len na zavesenie batohu. Mám pocit, že všetky popruhy na svete sa vyrábajú v jednej fabrike. Cena bola 50 centov aj s prackou, dĺžka 2 m. Požadujúca kvalita.

 

 

10. Nepremokavý obal na batoh

     Posledná vec, ktorú v tomto článku predstavím, je obal na ten krpatý batoh. Musel som ho kúpiť zvlášť a som rád, že nie je pripevnený k batohu. Mám ho v jeho bočnom sieťovanom vrecku, tie sú totižto tak malé, že nič iné sa tam nezmestí. Dá sa využiť ako nádoba na vodu, zabaliť do neho veci, aby vám nenavlhli, prípadne aj ako taška. Je to pevný igelit s nepremokavým poterom. Popruhy z neho robia viac funkčnú vec. Cena 70 centov. Odporúčam.

 

 

     Na záver pár drobností. Nakúpil som viac vecí, ako popisujem a nie s každou som bol spokojný. Niektoré mi dokonca ani neprišli, ale nikdy nebol problém s vrátením peňazí. Keď sa už rozhodnem zaplatiť za niečo viac peňazí, tak sa určite chcem istiť reklamáciou. Navyše rád si vec pred kúpou najprv obzriem. Toto sa vám pri Aliexpresse nestane. Vidíte to len na obrazovke a aj reklamácia je problém. Určite kvalitné originály so zárukou stoja za to. Pri niektorých je lepšie si ušetriť korunky a raz investovať, ako každú chvíľu kupovať menej kvalitnú náhražku, ktorá sa neustále kazí. S vyššie popísanými vecami a aj ďalšími som naozaj spokojný a slúžia mi doposiaľ. Keď sa niektorá z nich poškodí alebo opotrebuje, doplním článok.

     Ak máte možnosť si pozrieť recenziu, prípadne sa opýtať iných ľudí na vec, ktorá sa vám páči, neváhajte. Na Aliexpresse sa predáva kadečo, kópie originálov, no aj originálne výrobky. Dajte si pozor a nebojte sa. Je na zamyslenie, prečo majú v tomto obchode tak obrovský výber tovaru, ktorý sa ani len zďaleka nepribližuje tomu, čo je u nás. A prečo sme ochotní čakať aj poldruha mesiaca, len aby sme ušetrili pár drobných. Tieto myšlienky však do tohto článku nepatria.

     Tak a teraz už prajem všetkým len veľa šťastia a spokojnosti.