Od kedy človek objavil špagát a možno aj skôr, používa uzly. Je to tak samozrejmá vec, že ich potrebu si ani neuvedomujeme. Viažeme ich takmer každý deň, no málokto okrem klasickej mašličky a „obyčajného očka“ pozná aj iné. Pritom ich znalosť nám dokáže uľahčiť život. Napr. keď budete ťahať pokazené auto je dobré použiť iný uzol ako pri napínaní šnúry na prádlo. Na spojenie dvoch špagátov je lepšie použiť zas iný ako pri upevnení nákladu na vozíku. Uzly sa hodia sa aj v krízových situáciách, napr. pri fixovaní poranenej ruky, alebo keď sa vám niečo roztrhne a musíte to rýchlo zviazať. Ich využitie je naozaj prakticky všade.

     Nie je nutné poznať desiatky uzlov. Ja sám používam najčastejšie tak 6. Ukážem vám ktoré, popíšem príklady ich použitia a pridám aj rôzne názvy, keďže niektoré ich majú viac. No a podľa fotografií sa ich môžete skúsiť naučiť, pokiaľ ich nepoznáte.

Očko

     je jednoduchý základný uzol, z ktorého vychádzajú následne ďalšie. Ale veď tento všetci poznáte. Je základom mašličky. Má ale jednu chybu, nedrží. Ak ho urobíte tak, ako na druhom obrázku, tak aj klzkejší špagát bude stiahnutý.

 

 

Ambulantný uzol

     alebo aj plochá spojka. A práve toto je jeho veľká výhoda. Hrúbka. Je výborný pre spojenie dvoch šnúr alebo vytvorenie uzavretého kruhu z jedného špagátu. Často ho používajú horolezci, špeciálne vojenské jednotky a aj lekári. Hovorí sa o ňom, že sa sám nerozviaže. Je to pravda, ale iba ak použijete rovnako hrubé (min. aspoň približne) špagáty, či laná. Pri umelohmotných materiáloch to neplatí, šnúry sa kĺžu a môže dôjsť k rozviazaniu. Najlepšie je keď sú voľné konce zaistené ďalším uzlom. Po silovej námahe sa rozväzuje pomerne ľahko (tlačením proti sebe alebo ak do stredu dáte kolík). Naopak, ak je dlhodobo uviazaný, môže vám jeho rozviazanie robiť problémy. Záleží od materiálu. Len zopakujem, používajte ho pri najmenej približne rovnako hrubých špagátoch. To je dosť dôležité pre bezpečnosť tohto uzla.

 

 

Dvojitú mašličku

     sem dávam s jasným úmyslom. Pre mňa je tento uzol najpraktickejší. A samozrejme si s ním šnurujem všetky topánky. Jediný rozdiel oproti obyčajnej mašličke je ten, že tento sa vám jednoducho nerozviaže. Nezáleží na materiáli, z ktorého sú šnúrky vyrobené ani hrúbke. Na jeho zaviazanie musíte ísť inak ako ste zvyknutí. Spomeňte si ako ste to učili deti keď začali chodiť do škôlky. Začínate ako vždy prepletením voľných koncov (očko). Urobíte dve slučky a tie prepletie cez seba. No a potom to spravíte s jednou slučkou ešte raz. Uzol je pevný a sám sa nikdy nerozviaže.

 

 

 

Kravský uzol.

     Správnejšie „vedrový“. Podľa tradície sa tento uzol používa odjakživa na priviazanie dobytka a odtiaľ jeho meno. Názov vedrový je ozaj divný. Ak ho budete vyhľadávať na internete pod názvom „kravský“ alebo sa opýtate rybára, zistíte, že majú na mysli úplne iný uzol. Nech sa volá ako chce jeho funkčnosť a využiteľnosť je vynikajúca. Je dostatočne pevný, rýchlo ho uviažete a následne ľahko rozviažete len potiahnutím voľného konca. Používam ho prakticky všade kde potrebujem naozaj pevný spoj. Dá sa použiť napr. pri ťahaní auta alebo dokonca aj zlaňovaní keď nechcete prísť o lano. Jednoducho na voľný koniec priviažete Rep šnúru alebo paracord. Prosím neskúšajte zlaňovanie len tak, po prezretí nejakého videa. Nácvik bez naozaj odborného dohľadu by mohol pre vás skončiť veľmi zle.

 

 

 

 

 

Lodný uzol

     V tomto prípade nám názov nahovára, na čo sa asi používa najčastejšie. Ale! Jeho využitie je zase viacúčelové. Pri strednej námahe a priebežnom ťahu naň ho môžete použiť prakticky kdekoľvek. Ak sa tlak na neho zmenší a zase následne zvýši, bude sa uvoľňovať. V podstate je to dvakrát prekrížený špagát. Viaže sa dvomi spôsobmi. Buď vytvoríte dve oká, cez ktoré prevlečiete to, o čo ma byť priviazaný, alebo ho uviažete ovinutím.

 

 

 

Názov

    tohto uzla nepoznám. Vychádza sa z obyčajného očka, pričom koniec vrátite späť do oka z tej istej strany, odkiaľ vychádza von. Takto vytvoríte slučku. Jeho výhoda je v tom, že sa dá ľahko rozviazať. Využitie má veľmi všestranné. Na fotografii je použitý pri napínaní lana.

 

 

 

     Toto je výber „mojich“ uzlov. Tieto používam najčastejšie, čo samozrejme neznamená, že sú tie najlepšie. Možno nie každý bude s týmto výberom súhlasiť. A tak je to správne. Uzlov je na tisíce a záleží len na vás, ktorý si vyberiete, kedy a kde ho použijete.

     Ako inde aj tu platí zásada cvičiť a zase cvičiť. Len prečítaním, pozretím fotiek alebo videa sa ich nenaučíte. Na tréning používam hrubší špagát a viažem ich na nohe od skrine. Keď mám nejaký trošku zvládnutý, začnem ho rôzne používať aj tam, kde nie je treba. Po krátkom čase to ide úplne samé. Ak sa uzly naučíte robiť automaticky a budete ich naozaj používať, zistíte, kde všade majú svoje využitie. Neskôr si vyberiete ďalšie a výhodnejšie pre rôzne situácie.

     Vedeli ste, že uzol znižuje pevnosť špagátu až o 50 %?